"ADSL Modemlerin Bridge Modda Çalıştırılması" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Debian Türkiye sitesinden

(Giriş)
(Ön Bilgiler :)
19. satır: 19. satır:
 
==Ön Bilgiler :==
 
==Ön Bilgiler :==
  
Bu belge, ADSL modemlerin bridge modda çalıştırılması ile, ADSL modem'in sadece modem işlevini yapmasını, -varsa- üzerindeki firewall, router, dhcp sunucusu vb özelliklerin devre dışı bırakılmasını, bu işlemlerin Linux tarafında halledilebimesini sağlamayı amaçlar. Bu yöntem de ADSL ile almış olduğunuz ip modem üzerinde değil, doğrudan Linux makineniz üzerinde olacaktır. Ayrıca bu belgede ADSL kurulumunun Ethernet üzerinden yapılmış olduğu farz edilmektedir.
+
Bu belge, ADSL modemlerin bridge modda çalıştırılması ile, ADSL modem'in sadece modem işlevini yapmasını, varsa üzerindeki firewall, router, dhcp sunucusu vb özelliklerin devre dışı bırakılmasını, bu işlemlerin Linux tarafında halledilebimesini sağlamayı amaçlar. Bu yöntem de ADSL ile almış olduğunuz ip modem üzerinde değil, doğrudan Linux makineniz üzerinde olacaktır. Ayrıca bu belgede ADSL kurulumunun Ethernet üzerinden yapılmış olduğu farz edilmektedir.
  
 
Belge içerisindeki somut örneklerin bir kısmı da '''Zoom X4 ADSL Modem''' üzerinden örneklendirilecektir.
 
Belge içerisindeki somut örneklerin bir kısmı da '''Zoom X4 ADSL Modem''' üzerinden örneklendirilecektir.

13:56, 31 Mayıs 2008 tarihindeki hâli

Bu belge, ADSL modemlerin bridge modda çalıştırılması ile, ADSL modem'in sadece modem işlevini yapmasını, varsa üzerindeki firewall, router, dhcp sunucusu vb özelliklerin devre dışı bırakılmasını, bu işlemlerin Linux tarafında halledilebimesini sağlamayı amaçlar. Bu yöntem de ADSL ile almış olduğunuz ip modem üzerinde değil, doğrudan Linux makineniz üzerinde olacaktır. Ayrıca bu belgede ADSL kurulumunun Ethernet üzerinden yapılmış olduğu farz edilmektedir

Yazan : Serdar Aytekin - serdar~aytekin.web.tr

Sürüm: 1.0.0

Son Güncellenme Tarihi : 30-10-2004

Giriş

Belgede yazılanların uygulanıp uygulanmaması tamamen uygulayan kişinin sorumluluğundadır. Belgede bahsedilenlerin uygulanması sonucu ortaya çıkabilecek her türlü zarardan yazar sorumlu tutulamaz. Belge GNU Özgür Belgeleme Lisansının adresinde yer alan son sürümdeki lisans içeriğine bağlı kalmak koşulu ile aynen yada kısmen dağıtılabilir, yayınlanabilir.

Bu belgenin son sürümüne;

http://www.debian-tr.org/?q=debian-bridge-mod-adsl veya

http://www.serdaraytekin.com/docs/os/debian/debian-bridge-mod-adsl.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Ön Bilgiler :

Bu belge, ADSL modemlerin bridge modda çalıştırılması ile, ADSL modem'in sadece modem işlevini yapmasını, varsa üzerindeki firewall, router, dhcp sunucusu vb özelliklerin devre dışı bırakılmasını, bu işlemlerin Linux tarafında halledilebimesini sağlamayı amaçlar. Bu yöntem de ADSL ile almış olduğunuz ip modem üzerinde değil, doğrudan Linux makineniz üzerinde olacaktır. Ayrıca bu belgede ADSL kurulumunun Ethernet üzerinden yapılmış olduğu farz edilmektedir.

Belge içerisindeki somut örneklerin bir kısmı da Zoom X4 ADSL Modem üzerinden örneklendirilecektir.

Çekirdek (Kernel) Üzerinde PPP (point-to-point protocol) Desteği :

Öncelikle çekirdekte PPP desteğin verilmesi gerekmektedir. Debian yöntemi ile kurulmuş 2.6.x serisi bir çekirdeğe sahipseniz muhtemelen çekirdeğinizde PPP desteği modül olarak var olacaktır. Modülün olup olmadığını kontrol edip emin olalım;

ls -al /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/net/ppp*

komutu ile aşağıdaki modüllerin sistemimizde olduğunu görüyorsak, PPP desteği çekirdek de modül olarak var demektir.

ppp_async.ko ppp_deflate.ko ppp_generic.ko pppoe.ko pppox.ko ppp_synctty.ko

PPP desteği 2.4.x için;

"Network device support" bölümünde,

2.6.x için; Device Driver -> Networking Support bölümünde

PPP (point-to-point protocol) support PPP multilink support (EXPERIMENTAL) PPP filtering PPP support for async serial ports PPP support for sync tty ports PPP Deflate compression PPP BSD-Compress compression PPP over Ethernet (EXPERIMENTAL)

şeklinde yer alır. Yukarıdaki modüllerden "EXPERIMENTAL" yazanlar hariç diğerlerini Modül olarak ( "M" ) eklemek yeterli olacaktır. Dilerseniz experimental yazanlarıda ekleyebilirsiniz tabi.

PPPoE ve DHCP İstemcisi (client) Kurulumu :

PPPoE (PPP over Ethernet driver) paketini kurmak için;

   * apt-get install pppoe

PPPoE/ADSL bağlantısının yapılandırılmasındaki en büyük yardımcılarımızdan olan pppoeconf'uda kurmak için;

   * apt-get install pppoeconf

Birde DHCP istemcisine ihtiyacımız olacak. (Çünkü modemi Bridge moda geçirmekle -varsa- modemin DHCP özelliğinide devre dışı bırakmış olduk)

DHCP istemcisi olarak "pump" paketini (simple DHCP/BOOTP client) veya "dhcp-client" (DHCP Client) paketini kurabilirsiniz. Pump sistemi yormayan, sorunsuz bir paket, bu sebeple ben pump'ı tercih ediyorum.

   * apt-get install pump

Modemi Bridge Modda Çalışmak Üzere Ayarlamak :

Burada örnek olarak ayarlarından bahsedeceğimiz modem "Zoom X4 ADSL Modem" olacak. Diğer modemler de bu tür ayarlar birbirine çok benzerlik göstermekle birlikte, farklı menülerde ve farklı bir şekilde ayarlanıyor olabilir. Aynıca her marka/modelde modemin yönetim kısmına ulaşabilmek için gerekli olan ve firma tarafından ile değerleri tanımlanmış olarak gelen, ip adresi, kullanıcı adı ve şifresi farklı olabilir.

Örnek olarak ADSL X4 modemde, varsayılan ayarlarda ip adresi : 10.0.0.2, kullanıcı adı : admin ve şifresi :zoomadsl olarak tanımlanmış şekilde gelir (En doğru değerler herzaman için modemin kitapçığında veya web sitesinde olacaktır)

Zoom X4 Modemi Bridge Moda Geçirebilmek için,

   * Basic Setup -> Encapsulation -> 1483 Bridged IP LLC

ve yine aynı kısımdaki Bridge -> Enabled olarak ayarlanacak. Sonra ayarların kalıcılığını sağlamak için sırasıyla,

   * Save Changes - Write Settings to Flash and Reboot - Confirm

modemin ayarları kalıcı olarak tutabilmesini sağladıktan sonra, modemin ayarlarından çıkabiliriz.

Son Ayarlar ve Kontrol :

Evet, şimdi son ayarlara geldik, daha önce kurduğumuz pppoeconf paketi ile sistemimize ttnet'den aldığımız hesabımızı ( kullanıcı adı ve şifremizi ) tanıtalım. Bunun için,

   * pppoeconf

ile çalıştırıp bize sorduğu soruları cevaplayarak işlemi sonlandıralım. (yöneltilen sorularda (kullanıcı adı ve şifresi haricindeki), anlaşılmayan bir kısım olursa varsayılan seçeneği ile bırakarak devam edin)

Bu işlemin sonucunda sisteminiz IP Adresini üzerine almış olmalı.

   * ifconfig ppp0

ile kontrol edebilirsiniz. "inet addr" adresini görebiliyorsanız işlem tamamdır.

Ayarları Kalıcı Kılmak ve Olası Problemleri Gidermek :

Öncelikle /etc/network/interfaces dosyamızı düzenleyelim. Daha önce ADSL modemimizi normal şekilde çalıştırıyor (Bridge modda değil) ve ağ geçidi olarak da sistemimizde modemin ipsini belirterek internete çıkıyorduk. Artık ip adresini kendi üzerimize aldığımıza göre daha önceki ağ geçidi tanımını iptal edip, DHCP istemcisinden de ip adresini otomatik olarak alabilmesini sağlayacağız.

/etc/network/interfaces içerisindeki,

iface eth0 inet static address 10.0.0.5 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.0.0.255

  1. gateway 10.0.0.2 <<< Bu kısımı artık iptal ediyoruz.

ve aşağıdaki ifadeleride dosyanın sonuna ekliyoruz. auto ppp0 iface ppp0 inet ppp provider dsl-provider

Bu işlemden sonra, şimdi de /etc/ppp/pap-secrets dosyamızı kontrol edelim. Kullanıcı adı ve şifremiz bu dosya içerisinde en son kısımda yazıyor olmalı. Kullanıcı adı ve şifrenizde herhangi bir hata varsa bu dosyadan elle düzeltebilirsiniz, ayrıca bazen dosyada kullanıcı adı ve şifremizin olduğu satırda gereksiz bir sürü boş satır olabilir. Böyle bir durum varsa, gereksiz satırları temizleyelim. Aksi takdirde kullanıcı adı ve şifremizin bu dosyadan alınıp, ttnet'e bağlantımızın yapılması işleminde problem olabilir.

Yine açılışta ttnet'e bağlantının yapılabilmesi için, /etc/ppp/ içerisinde "ppp_on_boot.dsl" dosyasının "ppp_on_boot" dosyasına linklenmiş durumda olmasını kontrol ediniz.

   * ls -al /etc/ppp/

ppp_on_boot -> ppp_on_boot.dsl

Şayet linklenmemişse;

   * ln -s /etc/ppp/ppp_on_boot.dsl /etc/ppp/ppp_on_boot

Halen ip adresini alamıyorsanız,

   * /etc/init.d/networking restart
   * /etc/init.d/ppp restart

komutlarını uygulayıp "ifconfig" ile kontrol edin. Sorunları takip edebilmek için "tail -f /var/log/syslog" komutunu ayrı bir konsolda uygulayıp sistemin durumunu kontrol edin.

En son olarak da sisteminizde daha önce modem üzerinden aktif olan firewall ayarlarının da artık devre dışı kaldığını göz önünde bulundurarak, bu konuda gerekli gördüğünüz kontrolleri ve ayarları yapabilirsiniz.