Debian Gnu/Linux 3.1 (Sarge) Kurulumu 3

Debian Türkiye sitesinden

Melen (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 19:25, 13 Mayıs 2008 tarihli sürüm (Yeni sayfa: Bu belgede Debian Gnu/Linux 3.1 (Sarge) kurulumu bölüm-3 (Temel Sistem Yapılandırması) TEMEL SİSTEM YAPILANDIRMASI : * Sistem açılışı sorunsuz olmuşşa, aşağıdaki me...)

(fark) ← Önceki hâli | en güncel halini göster (fark) | Sonraki hâli → (fark)

Bu belgede Debian Gnu/Linux 3.1 (Sarge) kurulumu bölüm-3 (Temel Sistem Yapılandırması)

TEMEL SİSTEM YAPILANDIRMASI :

   * Sistem açılışı sorunsuz olmuşşa, aşağıdaki menü ile karşılaşacaksınız.

15.jpg

Belirtildiği üzere sırasıyla, saat dilimi şeçimi, root parolası belirlenmesi ve sistemde normal kullanıcı haklarına sahip olacak bir kullanıcının eklenmesi yapılacak. Menülerde sizi yönlendirmek için yeterli bilgiyi bulacaksınız. İşlemleri sırasıyla halletmişseniz, aşağıdaki "Apt yapılandırması" menüsüne kadar geleceksiniz.

16.jpg


   * Bu menüde, Kurulumu "netinst" isolarından yapıyorsanız "Hayır" seçeneği ile devam ediniz. Şayet kurulumu yazımızın ilk başında belirttiğimiz seçenek-2 dekine uygun şekilde yürütüyorsanız ve elinizde birinci cd'den hariç başka bir cd veya cd'ler varsa "Evet" diyerek, cd'nizin taranmasını ve paket listesinin oluşturulmasını sağlayınız.
   * Yeni gelen menüde size bir önceki işlemin durumuna göre, halihazırda kurabileceği paket sayısını bildirir. Aşağıdaki örnekde 171 tane paketin (sizin kurulumunuzda bu rakam farklı olabilir) cd'de mevcut olduğunu ve bunların herhangibir kısmının veya tamamının istenilmesi durumunda hemen kurulabileceğini ifade ediyor. Ve yine Apt için farklı kaynaklar eklemek isteyip istemediğimizi soruyor.


17.jpg

  • Özellikle "netinst" isolarından kurulum yapan ve iyi bir internet erişimi olanlar, bu kısımda "Evet" deyip internet üzerindeki apt kaynaklarının /etc/apt/sources.list dosyasına eklenmesini sağlayabilirler. İyi bir internet bağlantısı olmayıp, seçenek-2 de ifade edilen isoları bulunanlar bu kısımda "Hayır" deyip devam edebilirler.

18.jpg

  • Bir önceki menüye "Evet" demişşeniz. Sizden arşiv erişim yöntemini seçmeniz istenilecek. Http veya ftp seçebilirsiniz. Http seçip sonraki gelen menüden de yansını bulunduğu ülke olarak "Türkiye" seçmeniz durumunda http://ftp.tr.debian.org daki debian arşivi erişimi için gerekli olan bağ, apt kaynak listenize eklenecek. Yine aynı şekilde bu kısımdan "Ftp" sonraki menüden "Türkiye" seçmeniz halinde de "ftp://ftp.linux.org.tr" deki debian arşivi erişimi için gerekli olan bağ, apt listenize eklenecek.

19.jpg

Yansının bulunduğu ülke olarak Türkiye seçiyoruz. Şayet dışarı çıkmak için bir proxy (vekil) kullanıyorsak, bunu ülke seçiminden sonra gelen menüde belirtmemiz gerekiyor. Dışarıya erişim için bir proxy (vekil) kullanmıyorsanız boş bırakıp enter ile devam ediyoruz.

20.jpg

  • Farklı apt kaynağı ekle deyip, gerekli seçimleri yapmış isek ve internet erişimimizde herhangi bir problem yoksa, aşağıdakine benzer bir ekran ile karşılaşacaz. Burada, belirttiğimiz apt kaynağına bağlantı sağlayıp, paket listelerini alacak.

21.jpg


     İnternet bağlantımızda sorun olmadığına emin olduğumuz halde, apt kaynağının yer alığı sunucuya bağlanamıyorsa, alan adı sunucularımızda bir problem olabilir. Böyle bir durumda kurulum tamamlandıktan sonra /etc/resolv.conf içerisindeki tanımlara göz atıp "apt-get update" ile tekrar apt kaynağına bağlantının sağlanılmaya çalışılıp, paket listelerinin alınması işlemini neticelendirebiliriz.
   *
     Sırada "Debian yazılım seçimi" var. İsterseniz bu kısımdan kurulmasını istediğiniz yazılımları işaretleyerek, kurulmasını sağlayabilirsiniz. Not olarak belirtelimki kurulacak yazılımlar menüsü, sizin sisteme yukarıda anlatılanlar doğrultusunda sisteme tanıtmış olduğunuz paketlere göre gelecek. Yani siz elinizdeki cd' den başka hiç bir apt kaynağı eklememiş veya farklı bir cd yide apt kaynağı olarak sunmamışsanız, bu menüde sadece "Posta sunucusu" ve "elle paket seçimi" ile karşılaşabilirsiniz. Ben, bu kısımda herhangi bir işaretleme yapmadan geçmeyi ve bütün işlemlerin sonunda gerekli gördüğüm paketleri kurmayı tercih ediyorum. Fakat bu tamamen benim şahsi seçimim. Siz isterseniz bu kısımda istediğiniz yazılımları işaretleyerek şimdiden kurulmasını sağlayabilirsiniz. Bu konu ile ilgili yazımızın başında bir kaç kelam etmiştik.


22.jpg


     Bu kısımda seçtiğiniz yazılımlara göre, sistem yukarıda eklediğiniz apt kaynaklarının yer aldığı cd veya sunuculardan kurulması gereken paketleri bulup, sisteminize kuracak. Gerektiği zaman yapılandırması ile ilgili size sualler sorup, sizden alacağı cevaplara göre kurulumu yönlendirecektir ve işlemi tamamlayacak. Hiçbir seçim yapmamış bile olsanız, Posta aktarım aracı olarak debian ile gelen Exim4' ün yapılandırılması ile ilgili kısımlar gelecek. Şayet bir ev/iş kullanıcısı iseniz, Exim4' e ihtiyacınız olmayabilir. Kurulumu sunucu amaçlı yapıyor ve zaten posta aktarım aracı olarak Exim tercih ediyorsanız ayarları sağlıklı bir şekilde tamamlamaya özen gösterebilirsiniz.
     Bu kısımda, Masaüstü ortamı'nı kurulmak üzere işaretlemişseniz , hem gnome hemde kde kurulumu yapılacak. Internet bağlantı hızınız yeterli değilse, veya full cd'den kurulum yapmıyorsanız (netinst ile kurulum yapıyorsanız) bu kısımda işaretleme yapmayıp, daha dokumanın x-window kurulumu kısmında anlatıldığı gibi, apt-get ile kurmanızı öneririm.
     Şayet debian kurulumu ve kullanımı konusunda yeterli tecrübeye sahip değilseniz, bu kısımda "Masaüstü ortamı" seçeneğini şimdiden aktif ederek Masaüstü için KDE ve GNOME'un kurulmasını sağlayabilirsiniz.
     NOT: "Elle paket seçimi" kısmını işaretlerseniz, paketleri tek tek seçip kurabileceğiniz Aptitude programı devreye girecektir. Aptitude programı hakkında daha önceden bir tecrubeniz varsa veya kullanmayı seviyorsanız, bu yöntemi tercih edebilirsiniz gayet tabi. Ben kullanmayı tercih etmediğim, çok kullanışlı bir araç olarak bulmadığım için bu kısımla ilgili detaya girmiyorum.


E2.jpg


     Posta aktarım aracı olarak Exim4 kullanmadığım için, "Şu an bir yapılandırma yapma" deyip devam etmeyi tercih ediyorum. Fakat yinede Exim4' ün yapılandırma sorularından kolay kolay kurtulamıyoruz :) "İptal" deyip devam ediyoruz. Nasıl olsa Exim4'ü sistemden kaldıracam :)
     NOT : Temel sistem yapılandırması sırasında, herhangi bir sebeple veya herhangi bir şekilde yapılandırma adımlarından es geçtiğiniz olursa, temel yapılandırma işlemlerinin en sonunda debian size adımları tekrar sunacak ve daha önce herhangi bir sebeple atladığınız veya o an için es geçtiğiniz adıma isterseniz tekrar dönebilmenize olanak sağlayacak olan aşağıdaki menüyü sunacaktır. Bu menüdeki işlemleri zaten sırasıyla ve düzgün şekilde yapmışsanız bu menüyü hiç görmeden kurulumu bitirmiş de olabilirsiniz.


23.jpg

Eveettt, aşağıdaki menüyü gelmişşeniz işlem tamamdır, tebrikler. Artık bundan sonra debianı diğer yazılımlarla donatmak sizin hünerinize kalıyor :)

24.jpg

Artık temel kurulumumuz tamamlandı. Bundan sonra artık başka bir dünyaya açılıyoruz. Apt-get dünyasına hoşgeldiniz ! :)