K3b El Kitabı

Debian Türkiye sitesinden

6630 (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20:36, 12 Haziran 2008 tarihli sürüm (Araçlar Menüsü)

(fark) ← Önceki hâli | en güncel halini göster (fark) | Sonraki hâli → (fark)

K3b El Kitabı

Orijinal Kaynak Sayfa: http://docs.kde.org/stable/en/extragear-multimedia/k3b/index.html

Bölüm 1

Tanım

K3b Linux sistemlerde KDE için optimize edilmiş bir CD ve DVD yazma programıdır. Rahat kullanışlı bir arayüzle ses dosyalarından Ses CD'si hazırlamak veya CD kopyalamak gibi çoğu CD/DVD yazma işlemlerini yapar. Uzman kullanıcılar yazma işleminin bütün basamaklarına etki edebilirken, yeni kullanıcılar otomatik ayarları rahatlığı ve makul k3b ön tanımlıları ile hızlı bir başlangıç yapabilir. K3b ile güncel yazım işlemleri komut satırı işlevlerinden cdrecord, cdrdao, ve growisofs ile yapılır.

Bölüm 2

Menü Girişleri

Dosya Menüsü

Dosya->Yeni Proje (Ctrl+N)

Yeni bir proje yaratır. Proje tipini seçmelisiniz (Ses CD, Veri DVD, ...).

Dosya->Aç... (Ctrl+O)

Hazırda var olan bir projeyi KDE'nin Dosya Aç diyaloğundan seçerek açar.

Dosya->Son kullanılanı aç (Ctrl+R)

Bu kısa yol son açılan projeleri tekrar açar. Bunun alt menüsü açılmış projeleri listeler, istediğinize tıklayarak açabilirsiniz.

Dosya->Kaydet (Ctrl+S)

Şuan ki projeyi kaydeder. Eğer zaten daha önceden kaydedilmişse üzerine yazayım mı diye sormadan doğrudan üzerine yazar. Eğer bu yeni dokumanın ilk kaydedilişi ise Fraklı kaydet diyaloğu karşınıza çıkacaktır.

Dosya->Farklı kaydet...

Şuan ki projeyi yeni bir isimle kaydeder. KDE farkı kaydet diyaloğu çıkar ve yeni proje dosyasının ismini ve kaydedileceği dizini belirlemenizi ister.

Dosya->Kapat (Ctrl+C) !!(Allah allah pardus2007 ile gelen k3b de kısa yol olark menüde ctrl+w yazıyor)

Şuan ki projeyi kapatır. Eğer projede değişiklik yapılmışsa ve henüz kaydedilmemişse k3b ne yapılacağını sorar. Kaydet veya kaydetmeyş seçebilirsiniz veya vazgeç i seçerek projeyi kapatmaktan vazgeçebilirsiniz.

Dosya->Çıkış (Ctrl+Q)

K3b açılmış olan tüm projeleri kapatır ve çıkar. Her kaydedilmemiş proje için K3b ne yapılması gerektiğini sorar, tıpkı dosya->Kapatı seçtiğimizde yaptığı gibi.

Proje Menüsü

Proje->Dosya(lar) Ekle...

Bu öge seçildiği zaman açılan diyalog, bir veya birkaç dosyanın projeye eklenmek için seçilmesini sağlar.İçerik görüntüsü kısmından proje görüntüsü kısmına dosyaları sürükle bırak yapmakla aynı etkiyi gösterir. Eğer şuan ki proje veri diski projesi ise, eklenen veriler diskin kök dizininde görünür.

Proje->Projeyi Temizle

Bütün dosyaları ve dizinleri şuan ki projeden kaldırır. Ama projenin kendisi açık kalır.

Proje->Yazdır... (Ctrl+B)

Yazdırma diyaloğu açılır aslında özellikler diyaloğu ile aynıdır. tek farkı fazladan proje verilerini yazdırması için yazdır düğmesi vardır. Eğer proje hiç bir dosya içermiyorsa Yazdır diyaloğu açılmaz.

Proje->Özellikler... (Ctrl+P)

Özellikler diyaloğunu açar. proje ile ilgili bir çok seçeneği burada belirleye bilirisiniz. Her projenin farklı seçenekleri var dır, Bu Nedir? kullanarak çoğu açıklana bilir.(sağ fare tıklaması ile ulaşılabilir).

Proje->Oturum Al

Bu öge sadece veri CD/DVD veya video DVD projesi aktifse belirir. Bu K3b'nin bir önceki oturumdan bu projeye girişler almasına neden olur. Bunu çoklu oturum diskleri için dosya derlerken kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için bu komutu kullanmadan Bir önceki oturumdan veriler her zaman eklenmiş olur,Bu sadece diskte ne olduğunu gösterir.

Proje->Alınan Oturumu temizle

Bu öge sadece veri CD/DVD veya video DVD projesi aktifse belirir. Bu K3b proje->Oturum Al ile gelen tüm dosya girişlerini kaldırır ama diğer verileri hepsi korunur. Bu komutu kullanmak aslında diske yazılacak hiç bir şeyi kaldırmaz, sadece bu dosyaları tekrar gizler.

Proje->Önyükleme kalıplarını düzenle

Bu öge sadece veri CD/DVD veya video DVD projesi aktifse belirir. Burada önyüklemeli CD veya DVD yapmak için önyükleme kalıplarını belirleyebilirsiniz. Bir önyüklemeli kalıp bir disketin veya hardiskin kopyası olabilir (örneğin dd shell komutu ile yapılan) yada başka bir diskin önyüklemeli kalıbı olabilir. Her durumda normal bir dosya gibi yazılan önyüklemeli tüm bir sistemi içeren tek bir dosyadır. Yazma programı ismi diyalog penceresinde belirlenebilen bir önyükleme kataloğu yaratarak bilgisayarın önyüklemeli kalıp olduğunu anlamasını sağlar.

Eklentiler Menüsü

Pardus'la gelen sürümde yok

Eklentiler->Ses dosyalarını yeniden adlandır...

meta bilgilarini kullanarak ses dosyalarının yeniden adlandırılmasını sağlar. Yeni dosya isimleri başlık veya isim gibi şeylerden belirlenir .


Araçlar Menüsü

Araçlar->CD

CDler ile ilgilenmek için bir gurup araç içerir:


Araçlar->CD->CD kopyala...

CD kopyala diyaloğunu açar. Proje dosyası açmadan, bir cdnin içeriğinin başka bir diske kopyalanabilmesini sağlar. Aletrnatif olarak, istediğiniz zaman yazmak için kaynak cdnin kalıbını oluşturabilirsiniz. cdyi hasarlı kısımları ile veya video cdleri kopyalarken normal kopyalama yerine, cd çoğalma kopyalamasını seçmelisiniz.


Araçlar->CD->CD-RW sil...

CD-RW sil diyaloğu açar. CD-RW'nin içeriğinin bir kısmını veya tamamını silebilirsiniz. Araçlar->CD->CD kalıbı yazdır... Önceden oluşturulmuş cd kalıbını yazdırır. CD kalıbı yazdır diyaloğu kanak olarak bir *.iso, *.cue veya *.toc dosyası seçmenizi ister sonra başlat düğmesine basarak anında yazdırabilirsiniz. (Nero *.nrg dosyaları şimdilik desteklenmiyor, Nrg2Iso gibi diğer araçların kullanılmasını sağlamalısınız.)


Araçlar->DVD

DVDler ile ilgilenmek için bir gurup araç içerir:


Araçlar->DVD->DVD kopyala...

DVD kopyala diyaloğu açar. Proje dosyası açmadan, bir DVDnin içeriğinin başka bir diske kopyalanabilmesini sağlar. Alternatif olarak, istediğiniz zaman yazmak için kaynak DVDnin kalıbını oluşturabilirsiniz. DVD kopyala diyaloğundaki video transcode etmek henüz desteklenmiyor, o zaman hedef diskin tüm kaynak diskin içeriğini(video) orijinal biçiminde alması için yeterli büyüklükte olması gerekir.


Araçlar->DVD->Format DVD-RW/DVD+RW...  !!(Burada Format biçinlendir olarak çevrilmeliydi)

DVD biçimlendirme diyaloğu açar. Bu yardımla bir DVD-R(W) veya DVD+R(W) biçimlendirebilirsiniz, bu diskin içeriğinin silinmesine neden olur. K3b 2 yazdırma kipi arasında seçim hakkı verir.


Araçlar->CD->DVD ISO kalıbı yaz...

Daha önceden oluşturulmuş DVD kalıbını yazdırır. The Burn Iso9660 kalıbı yazdır diyaloğu kaynak olarak bir *.iso dosyası seçmenizi ister Başlat düğmesine basarak anımda yazdırabilirsiniz.


Araçlar->Video Kodla...

Daha önceden riplenmiş DVD videosu Video kodlama diyaloğunun biraz yardımı ile kodlanabilir. Bu diyalog kutusu içerik görüntüsü ile DVD riplendiği zaman normal olarak açılır veya tek başına kullanılabilir. Riplenmiş DVD video hakkında, kodlama seçenekleri ve hatta video kırpma ve yeniden boyutlandırma hakkında bilgi içerir.

Ayarlar Menüsü

Ayarlar->Araç Çubukları

K3b'nin araç çubuklarının listesini çıkartır. Eğer bir araç çubuğunun girişi işaretli ise bunun anlamı şuan seçili araç çubuğu görünür durumdadır. Ayarlar->Durum Çubuğunu Gizle Bunun sayesinde altta K3bnin durumu ve yaptıkları hakkındaki bilgileri içeren küçük çubuğu gizlemiş veya göstermiş olursunuz. Ayarlar->Proje görüntüsün göster !!pardus2007 ile gelen sürümde bu yok

Proje görümünün görünürlüğünü etkiler. Yazılmaya hazırlanılan diski yapısı hakkında bilgi verir. Her proje tipinin biraz farklı görünümü vardır, ama hepsinde sürükle bırak işlevi ve altta CD/DVD de ne kadar yer var, ne kadarı boş kalacak, ne kadarı dolu olduğu gösteren bşr çubuk vardır. Ayarlar->Klasörleri Göster

Klasörler görümünün görünürlüğünü etkiler. Bu disk sürücüleri ve dizinleri seçmenizi sağlar. Seçili olduğu zaman onların içerikleri içerikler görünümde belirecektir. Disk sürücülerin menüsü ayrıca disk bilgisi, Ayırmak[(un)mounting] veya İçindekini çıkarmak. Ayarlar->İçerikleri göster

İçerikler görümünün görünürlüğünü etkiler. Bunun sayesinde proje görünümüne dosyalar sürükle bırak yaparak, projeye eklenebilir. İçerik penceri ayrıca ses cdsi ve uygun video CD/DVD diskleri klasör görünümünde seçili iken ripleyecek şekilde çalışır. Ayarlar->Belge başlığını göster

Proje görünümünde belge başlığının görünürlüğünü etkiler. Eğer proje görünümünde bir proje açıksa görünen küçük bir çubuktur. Bu belge başlığının hiç bir işlevi yoktur, ama proje görünümünün diğer görünümlerden ayrılmasını sağlayan güzel bir görselliktir. Ayarlar->Kısa Yolları yapılandır...

Bu komut bir diyalog kutusu açar K3b menü komutları için olan tuş bağları buradan değiştirilebilir. Üstten bir uygun komut seçildiği zaman, bunun kısa yolu alttan değiştirilebilir. Ayarlar->Araç Çubuklarını Yapılandır...

Bu komut araç çubuklarının yapılandırılabildiği bir diyalog kutusu açar. Şuan hangi çubuğun yapılandırılabileceği aşağı açılır kutuda belirlenmiştir. Solda araç çubuğuna eklenebilecek komutlar bulunur, sağda ise zaten araç çubuğunda bulunanlar bulunur. mevcut işlemler listesinden ögeler seçilip sağ tuşa basılarak mevcut işlemlere eklenir. Bir öge çıkarmak ise tersi şekilde yapılır. Aşağı yukarı oklarla yer değiştirebilirsiniz. Ayarlar->K3b Programını Yapılandır...

Programın genel ayarlarının yapılabildiği seçenekler penceresini açar. Her ne kadar K3b işlevleri kutu dışında çalışıyorsa da, bu diyalog onları yapılandırmanızı ve ayarlamanızı sağlar. Ayarlar->K3b Ayarlar...  !!(pardus2007 ile gelen sürümde bu yok)

K3bnin CD ve DVD yazması için izinleri ayarlamasını sağlar.K3b CD ve DVD yazmak için gerekli izinlerin ayarlanmasına yardım eder. K3b yönetici tarafından izin olmadan disk sürücülere ulaşmaya izin vermez. izinleri ayarlayabilmek için başlangıçta Kök şifrenizi girmelisiniz .

Yardım Menüsü

Yardım->K3b El Kitabı (F1)

KDE yardım sistemi K3b yardım sayfaları ile başlar. (bu döküman). Yardım->Bu Nedir? (Shift+F1)

Fare imlecini oktan soru işaretine çevirir. K3b içindeki şeylere bastığınızda onun işlevi hakkında bir yardım penceresi açılır. Yardım->Hata bildir...

Hata bildirim diyaloğunu açıp hata bildirimi veya istekte bulunabilirsiniz. Yardım->K3b hakkında

Bu sürüm ve yazar bilgisini verir. Yardım->KDE hakkında

Bu KDE sürümünü ve diğer temel bilgileri gösterir.


Bölüm 3

K3bye hızlı başlamak için ne yapmalıyım

K3B ile Nasıl DVD riplenir ve MPEG-4 olarak encode edilir.

1. Tanım 2. bağımlılıkları 3. DVD ripleme 4. Encode ayarları 5. Encode işlemleri 6. Sorunlar

1. Tanım

Bu K3b ile DVD riplemenin ve video encode etme özelliğinin geçici bir belgesidir. Bu belge DVD yi bilgisayara yedeklemeyi ve MPEG-4 uyumlu AVI dosyası yapmayı basamak basamak anlatıyor.

K3B sadece bu basamaklar için hazırlanmıştır. Riplemek için ve encode etmek için linux video akışı işleyen araç kodçevirmek için kullanılmıştır.

2. Bağımlılıkları

  • transcode sürüm 0.6.0pre5 ve onun bagımlılıkları (www.theorie.physik.uni-goettingen.de/~ostreich/transcode/)
  • bir MPEG-4 encoder; Veya Xvid (www.xvid.org) veya DivX4/5 (www.divx.com)
  • libdvdread ( sürüm 0.9.2 ile test edildi, www.dtek.chalmers.se/groups/dvd/)
  • CSS-encrypted DVDler için libdvdcss sürüm 0.0.3.ogle3 (www.dtek.chalmers.se/groups/dvd/, libdvdcss-1.0 kullanmayın, Bu sorunlu ve yavaş. Version 1.2.0 de çalışmalı, ama bu test edilmedi)

3. DVD riplemek

İlk basamak rip lemek istediğiniz başlık/film'i seçmek. Bunun için sizin dvd-Sürücünüzün aygıt ikonuna tıklatın. Şimdi bütün film kısımları ile Dvd içeriğinin listesini görüyorsunuz. En uzun film kısımı (genellikle ana filmdir) otomatik olarak seçilidir. Başlığını sağ tıklayın ve kopyalayı seçin. Takip eden diyalokta ilk satırda hedefi seçin. İkinci ve üçüncü otomatik olarak dolucaktır. Bu adresleri değiştirmeyin.

Şimdi Başlatı tıklayın ve bitene kadar bekleyin.

BİLGİ: Sizin şimdi proje dosyasını içeren bir dizininiz olmalı (k3bDVDRip.xml), vob dosyası ile (vts_0x_y.vob gibi) bir vob dizini ve IFO dosyaları (video_ts.ifo ve vts_0x_0.ifo gibi) ile tmp dizini

4. Encode Ayarları

Araçlar/Encode vidyo'dan Encode diyalogunu açın. Dvd-Rip'den(film klasöründe k3bDVDRip.xml) proje dosyasını yükleyin ve son avi dosyası için isim belirleyin (film.avi). Şimdi encode ayarlarını yapabilirsiniz. ilk deneme için CD'lerin kaç tane olması gerektiğini seçin ve hangi dilde olucagını seçin. Öbür ayarlar ön tanımlıda kalabilir.

(her paramaetre hakkında daha fazla bilgi için "bu nedir" yardım seçenegi, üzerine sag tıklıyarak çıkar)

Gelişmiş Ses/video ayarları sekmesinin panelinden vidyonun son boyutunu seçin. Burada vidyonun siyah bantlarını kesebilirsiniz ve yeniden boyutlandırabilirsiniz. (Bizim tecrübelerimize göre 640 genişlik ile iyi sonuçlar alabilirsiniz).

Ön izlemeyi başlamak başarısız olabilir. Öyleyse yeni bir resim almak için aşağıdaki kaydıraça tıkla. Ön izlemenin sağ kenarında "Hızlı" yeniden boyutlandırma metodunu seçin. Bu yöntemle 8'in katları halinde piksel boyutlarını ele alabilirsiniz, ama bu "tam" yeniden boyutlandırmadan daha hızlıdır. Ayrıca otomatik-kes'i aktif hale getirebilirsiniz (Çoğu zaman otomatik-kesme çalışmalı. Eğer öyle değilse başka bir örnek resim deneyin.)

Filminizin son boyutunu değiştirirken "VIDYO KALİTESİ" 0.15'den büyük olmalı ( en azından tek CD rip'i için).

Tekrar belirtiyorum, Daha detaylı bilgi için "bu nedir" yardımına bakın.

Şimdi encode işlemini başlatın.

5. Encode işlemi

İlk olarak ses dosyası için min/maks ses seviyesini belirlemek için bütün filmi tarar. Sonuç olarak ses dosyasını artırmak/normalize yapmak için bir seviye kazanır. (Bu normalda anfinizin AC3 çözücüsü tarafından yapılır. Ama bu son avi ile yapılamaz çünkü bir mp3 dosyası içerir.)

Bundan sonra vidyonuz ve ses dosyanız encode edilir ve birkaç saat sonra encode edilmiş viyonuzu her hangi bir divx çalar ile izleyebilrsiniz. (ör. mplayer, xine, aviplay ve tabiki M$ Systemleri temellilerin hepsinde).

6. Sorunlar

Genel olarak ayrıntılı bilgi için ilk debug çıktısına bakın. Eğer bu yardımcı olmazsa k3b kullanıcıları mail grubundan yardım alın(http://k3b.sourceforge.net/index.php?page=mailinglists.html).

Eğer Divx kullanıyorsanız sisteminizde kurulu sürümü seçtiğinizden emin olun. linux kutunuzdaki 2 sürümüde kuramazsınız çünkü aynı isimdedirler. Eğer farklı kurulumlarla sorun yaşıyorsanız bütün libdivxencore.so 'ları ve libdivxdecore.so dosyalarını arayın ve silin. ve istediğiniz sürümü tekrar kurun ve tekrar encode işlemini başlatın. Boyut oranı belirleme çökerse ( son vidyonuz çok uzun olur) yüksekliği elinizle ayarlarak yeniden yüksekliği belirlersiniz ve son vidyo kutusundan boyut oranını kontrol edin.

Hızlı Rehber: 4 basamakta Ses CDsi yazma

http://docs.kde.org/stable/en/extragear-multimedia/k3b/audiocdcdreating.html

Bu hızlı rehber nasıl K3b ile ses cdsi yazabileceginizi gösterecek. Bu basamakları yapabilmeniz için bir çalışan K3b programına ve Ses dosyalarının dolu olduğu bir klasöre ihtiyacınız var. Basamak 1

K3byi başlattığınızda bunu göreceksiniz.

resim


Basamak 2

Yeni Ses CDsi Projesini tıklayın


resim

K3b nin üst kısmında gördüğünüz dosyaları fare ile alt kısma atabilirsiniz yada diğer bir yolu dosyaya sağ tıklayın ve projeye ekleyi seçin. Ses dosyalarının sırasını değiştirmeyi sol fare tuşu ile yapabilirsiniz. Ses dosyalrının özellikleri sağ tıklama ve özelliklerle değiştirilebilir. Sırayı ayarladıktan sonra sağ köşede yazdıra basın I. Not

MP3 den veya diğer kayıplı sıkıştırılmış biçimlerden, Ses cdsi yaptığınız zaman bu cdyi tekrar mp3 yaparsanız, kullandığınızdan daha düşük bir ses kalitesi elde edersiniz. Ses cd sinin kayıplı bir biçimden mi hazırlandığını auCDtect ile anlaya bilirsiniz.


Basamak 3

Bu diyalogda yazdırma ayarlarını yapabilirsiniz. K3b'nin ön tanımlı özellikleri sizin için muhtemelen doğru olacaktır. sağ üst köşede yazdırma hızını kontrol edebilirsiniz. yazırmadan 1 basamak önce CD-Text Yazı seçerek CDye bir isim verebilirsiniz. Sizin için önemli olan 2 şey muhtemelen isim ve söyleyen. şimdi yazdıra basın.


Basamak 4

Bu diyalogda hiç bir şey yapamazsınız, sadece bilgisayarın yazmayı bitirmesini bekleyin.


Hızlı Rehber: 4 basamakta Veri CDsi kopyalamak

http://docs.kde.org/stable/en/extragear-multimedia/k3b/cdcopyhowto.html


Bu hızlı rehber K3b ile nasıl veri cdsi yapacağınız anlatılacaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için çalışan bir K3bye ve kopyalamak istediğiniz cdyi CD-ROMa takmaya ihtiyacınız var.

Basamak 1

Veri CDsi kopyalamak için Araçlar-CDkopyala... Yazdırmayı ayarlayabileceginiz bir diyalog göreceksiniz.

resim


Basamak 2


K3b yi ayarlayıp CD kopyalamayı başlatı seçtiğinizde buna benzer bir diyalog göreceksiniz.

K3bveridvd.png

Bu diyalogda yazdırma işlemini izleyebilirsiniz. Kalıp dosyasının hazırlanması bitince verinin yazdırılacağı CD yi takmanız isetenecek.


Basamak 3

K4byazdırmabiterken2.png


K3b kalıp dosyasını yazdıracak. işlem %100 olana kadar bekleyin.


Basamak 4


K5byazdırmabiti.png


yazdırmayı bitirdiniz. Diyalogu kapatmak için kapata basın.