"Kooka" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Debian Türkiye sitesinden

(Yeni sayfa: ==Kooka== Kooka SANE kütüphanelerini kullanarak kolayca taramayı sağlayan bir KDE uygulamasıdır. O nedenle, Kooka kullanabilmek için SANE paketi kurulu olmalıdır. Açıkça ve ...)
 
(Kooka Haberleri)
(Aynı kullanıcıdan bir ara revizyon gösterilmiyor)
15. satır: 15. satır:
 
Eğer yardım etmek istiyorsanız lütfen not bırakın!  libkscan  kdegraphics modülünde kalmaya devam edecek. Bunun anlamı  KDE 4'de taramak mümkün olacak, bu tip uygulamalar libkscan kullanır.  
 
Eğer yardım etmek istiyorsanız lütfen not bırakın!  libkscan  kdegraphics modülünde kalmaya devam edecek. Bunun anlamı  KDE 4'de taramak mümkün olacak, bu tip uygulamalar libkscan kullanır.  
 
   
 
   
api.kde.org API belgelerine bakarak KScanDialog class'ın nasıl çalıştığını ögrenebilirsiniz.  KScanDialog kütüphanelerin KIO alt bölümüne yer almaktadır.  
+
api.kde.org API belgelerine bakarak KScanDialog class'ın nasıl çalıştığını ögrenebilirsiniz.  KScanDialog kütüphanelerin KIO alt bölümüne yer almaktadır.
 +
 
 +
==Kooka Kullanım Kılavuzu==
 +
 
 +
Bu metin orijinal Kooka Kullanım kılavuzunun Türkçe çevirisidir.
 +
Kullanım kılavuzu İngilizce sayfası: http://kooka.kde.org/doc/manual.php
 +
 
 +
 
 +
'''Bölüm 1:'''
 +
 
 +
== '''Tanım''' ==
 +
Kooka SANE kütüphanelerini kullanarak kolayca taramayı sağlayan bir KDE uygulamasıdır. O nedenle, Kooka kullanabilmek için SANE paketi kurulu olmalıdır. Açıkça ve özlü kullanımı onun gelişmesine odaklıdır.
 +
Karakter tanıma ayrıca içinde var olan gocr adı verilen bir programla yapılır. Bu özelliği kullanmak için gocr'ı kurun. Karakter tanımasını tamamlandıktan sonra, tanınmış belge Kate adı verilen metin editörü ile sadece tek tıklama ile açılabilir.
 +
 
 +
'''Bölüm 2:'''
 +
== '''Uygulama Açıklamaları''' ==
 +
'''Kooka Ana sayfası'''
 +
 
 +
[[Resim:Kooka_Ana_Sayfa.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
Konsola basitçe kooka yazarak başlatabilirsiniz. Eğer gerekli ise KDE masaüstüne, bir tarayıcı simgesi olan kısayol yaratın.
 +
Kooka'da ana sayfa üççerçeveden meydana gelir. Tepede, ikon ve menü panellerini görüyorsunuz. İhtiyacınıza göre pencerelerin boyutunu fareyi kullanarak büyütebilir yada küçültebilisiniz.
 +
 
 +
Gezinti penceresi Önizleme ve Galeri adı verilen iki sekmeden oluşur. Çalışma dizini pencerenin alt kısmında taranmış ögenin kaydedildiği dizinle birlikte gösterilir.
 +
 
 +
Pencerenin sol alt köşesinde, sizin tarayıcınıza bağlı ayarları yapın. Genellikle bu ayarlar çözünürlük, parlaklık, kontrast, tarayıcı modu (ör. renkli, siyah beyaz), gama değerleri hakkındadır.
 +
 
 +
Burada ilk ayarlarınızı yapın. Sonra önizleme ile dokumanın ön izlemesini yapın. Eğer üsteki sekme seçiliyse, orada sonuçları görebilirsiniz.
 +
 
 +
Son boyutlar için önizlemede çeşitli biçimleri seçin. Önizlemeden taramak istediğiniz alanı seçin.
 +
Bu tamamlandıktan sonra, Tara'ya tıklayın. Taramadan sonra hangi biçimde kaydetmek istediğinizi soracak.
 +
 
 +
'''Not'''
 +
 
 +
Eğer kaydetme biçiminin sorulmasını istemiyorum tıklarsanız, hafıza asistanı artık görünmeyecektir. İleride biçimi değiştirmek isterseniz, "Ayarlar/Kooka ayarları/Resim kaydet/Her zaman hafıza asistanını göster"i işaretlemelisiniz.
 +
 
 +
Son taramadan sonra büyük pencerede resim görünür.
 +
 
 +
'''Bölüm 3'''
 +
 
 +
== '''Kısayol - İpucu''' ==
 +
 
 +
Resim ayarlarında, yazıcı simgesi dışındaki simge, menü paneline yerleşmiştir. Yazdır özelliği Dosya altında bulunabilir. Resim ayarlarındaki her menü ögesi aşağıda açıklanmıştır.
 +
 
 +
Resim->resimi grafik uygulamada aç '''(Ctrl+G)'''
 +
 
 +
Taranmış resimi doğrudan açması için bir grafik uygulaması girin. Tavsiye edilen uygulama GIMP'dir.
 +
 
 +
Resim->OCR resmi... '''(Ctrl+O)''' (resimi uygulamada imla hatası var)
 +
 
 +
Optik karakter tanıma penceresini açar (OCR). Eğer gocr kurduysanız, ayarlar/kooka programını yapılandır ocr kullanıcak ocr yazılımında gocr seçili olmalıdır. Bu ön görünümdeki resimde ve seçilmiş alanda karakter tanınmasını başlatır.
 +
 
 +
Resim->Seçimde OCR ... '''(Ctrl+C)'''
 +
 
 +
Karakter tanınması için bir pencere belircektir. Burada sadece son taramada seçili alanda karakter tanımlanması yapılacaktır.
 +
 
 +
Resim->Genişliğe göre ayarla '''(Ctrl+I)'''
 +
 
 +
Resimi ekranın genişliğine göre yeniden boyutlandırıp ekran genişliğine oturtur.
 +
 
 +
Resim->Yüksekliğe göre ayarla '''(Ctrl+H)'''
 +
 
 +
Resimi ekranın yüksekliğine göre yeniden boyutlandırıp ekranın yüksekliğine oturtur.
 +
 
 +
Resim->Orijinal Boyutlar '''(Ctrl+S)'''
 +
 
 +
Tekrar Orijinal tarama boyutuna dönüştürür.
 +
 
 +
Bir resimi taramak için başka yollarda vardır: resimin üzerine sag tıklamak. üç isimli ayarları tekrar belirle ve kendini genişletmeyi seç. Bu ayrıce ön izleme penceresinde yapılabilir.
 +
 
 +
resim->seçimden yarat '''(Ctrl+N)'''
 +
 
 +
eğer taranmış resimde sizin son belgede bulunmasını istediğinizden fazla alan içeriyorsa, bununla istediğiniz alanı seçip geri kalanı kesebilirsiniz. Bu alet GIMP kesme aletine benzer.
 +
 
 +
Resim/resimi yatay aynala '''(Ctrl+V)'''
 +
 
 +
Resimi yatay çevir
 +
 
 +
Resim/resimi dikey aynala '''(Ctrl+H)'''
 +
 
 +
Resimi dikey çevir
 +
 
 +
Resim/iki yönede aynala '''(Ctrl+B)'''
 +
 
 +
Resimi yatay ve dikey olarak çevirir
 +
 
 +
resim/saat yönününde çevir '''(Ctrl+R)'''
 +
 
 +
saat yönünde 90 derece çevir.
 +
 
 +
resim/saat yönünün tersine çevir '''(Ctrl+W)'''
 +
 
 +
resimi saat yönünün 90 derece tersine çevir.
 +
 
 +
resim/resimi 180 derce çevir '''(Ctrl+D)'''
 +
resimi 180 derece çevir.
 +
 
 +
 +
 
 +
'''Bölüm 4'''
 +
 
 +
== '''Kayıt''' ==
 +
 
 +
Bir resimin kayıt olması kookada diğer yazılımlardan biraz farklıdır. galeri sekmesini tıklayarak küçük dosya gezginini açın.
 +
 
 +
Pencerenin alt kısmında çıkan ~/.kde/share/apps/ScanImages/ klasörüdür, görünen galerinin alt klasörüdür.
 +
 
 +
Burası bütün taranmış belgelerin ilk kayıt olduğu yerdir. Kooka yı ilk defa açtığınızda, sadece resim tara'yı göreceksiniz.
 +
 
 +
bu klasöre sağ tıklayarak alt klasörler yaratın. Seçilen klasör mavi olarak belirtilir, resimlerin ilk kayıt olduğu yerdir. Bu taramalar artan şekilde isimledirilir.( '''kscan_0001, kscan_0002''' )
 +
 
 +
Bir resimi kalıcı olarak kayıt etmek için,ismine sol tıklayın. Sonra, yeni bir isim verin ve uygun bir uzantı verin taranırken seçtiğiniz resim biçimine uygun. Eğer farklı bir uzantı girerseniz, bir mesaj alırsınız " taradığınız biçime uygun değil." şimdilik yüzen dialog mümkün degil.
 +
 
 +
Eğer ~/.kde/share/apps/ScanImages/ de kaydetmek istemiyorsanız resimlerinizi tabi başka bir yere kaydedebilirsiniz. bunun için resmin ismine sağ tıklayın ve kaydeti seçin. burada istediğin yeri seçin. burada resimleri kapatın yada tamamiyle silin.
 +
 
 +
Diğer resimlere katmak için, Konquror'a sürükleyip bırakın. İstenilen resimlerin olduğu dizini konquerorla açın. Sonra kooka galerisine sürükle bırakla ekleye bilirsiniz.
 +
 
 +
 +
 
 +
'''Bölüm 5'''
 +
 
 +
== '''Karakter Tanıma''' ==
 +
 
 +
Daha önceden bahsedildiği gibi gocr kurulu olmalıdır. Resim ön izlemeniz renkli veya grayscale ( gri tonları)  olabilir.eğer saf siyah beyaz kagıdınız varsa sadece binary modda  taraya bilirsiniz.
 +
 +
 
 +
[[Resim:Kooka_gocr.png]]
 +
 +
 
 +
Şimdi ikon panelinin soldan 2. ikonuna tıklayın. resim için karakter tanımlanması..., veya resim menüsünden bunu seçin. ilk denemede görünen OCR penceresindeki ayarları değiştirmeyin. Bu genel ihtiyaçlar için en uygun ayarlardır. Şimdi OCR ı başlatı seç. Şimdi OCR sonuçlarını gösteren bir pencere göreceksiniz. kalite dökümana baglıdır.
 +
 
 +
 +
[[Resim:Kooka_gocr_result.png]]
 +
 
 +
 
 +
'''Bölüm 6'''
 +
 
 +
== '''Kadro ve lisans''' ==
 +
 
 +
Uygulamanın telif hakkı 2001-2007 Klaas Freitag freitag@suse.de
 +
 
 +
Dokümanların telif hakkı 2002 Martin Sommer msommer@suse.de
 +
 
 +
Bu doküman GNU doküman lisansı altındadır.
 +
 
 +
Bu program GNU doküman lisansı altındadır.
 +
 
 +
 +
 
 +
'''Bölüm 7'''
 +
 
 +
== '''Kurulum''' ==
 +
 
 +
Bu bölüm KDE projesinin bir parçasıdır. www.kde.org
 +
 
 +
Kooka kdegraphics paketi içinde kde ana ftp sitesinde bulunabilir ftp://ftp.kde.org/pub/kde/ adresinde bulunabilir.
 +
 
 +
Kookayı sisteminize kurmak veya derlemek için, kooka'nın ana dizininde şunları yazın
 +
 
 +
# ./configure
 +
# make
 +
# make install
 +
 
 +
Kooka autoconf ve automake kullanıldığından beridir bunu sorun etmenize gerek yok. eger problemler yaşıyorsanız bunu KDE mail listelerine bildiriniz.
 +
==Sayfayı Tercüme Eden==
 +
Çağatay Oltulu
  
 
==Kaynak==
 
==Kaynak==
 
* http://kooka.kde.org/
 
* http://kooka.kde.org/

21:27, 7 Temmuz 2008 tarihindeki hâli

Kooka

Kooka SANE kütüphanelerini kullanarak kolayca taramayı sağlayan bir KDE uygulamasıdır. O nedenle, Kooka kullanabilmek için SANE paketi kurulu olmalıdır. Açıkça ve özlü kullanımı onun gelişmesine odaklıdır. Karakter tanıma ayrıca içinde var olan gocr adı verilen bir programla yapılmaktadır. Bu özelliği kullanmak için gocr'ı kurun. Karakter tanımasını tamamlandıktan sonra, tanınmış belge Kate adı verilen metin editörü ile sadece tek tıklama ile açılabilir.

Kooka Haberleri

Kooka KDE Grafik paketinden çıkarılmıştır

Temmuz 13, 2007

Kooka KDE 4 kdegraphics modülünden çıkarılmıştır. Nedeni aktif geliştirmenin eksikliği ve uzun süredir bakımının yapılmamasıdır.

Bu konudati tartışmalar devam etmektedir, örneğin dot.kde.org hikaye kısmına bakabilrsiniz.

Birileri Kookanın geliştirilmesinin devam ettirmekle ilgileneceğinden bahsediyordu. Eğer bir Kooka dostu iseniz, parmaklarını çapraz yapın belki geliştirme devam eder.

Eğer yardım etmek istiyorsanız lütfen not bırakın! libkscan kdegraphics modülünde kalmaya devam edecek. Bunun anlamı KDE 4'de taramak mümkün olacak, bu tip uygulamalar libkscan kullanır.

api.kde.org API belgelerine bakarak KScanDialog class'ın nasıl çalıştığını ögrenebilirsiniz. KScanDialog kütüphanelerin KIO alt bölümüne yer almaktadır.

Kooka Kullanım Kılavuzu

Bu metin orijinal Kooka Kullanım kılavuzunun Türkçe çevirisidir. Kullanım kılavuzu İngilizce sayfası: http://kooka.kde.org/doc/manual.php


Bölüm 1:

Tanım

Kooka SANE kütüphanelerini kullanarak kolayca taramayı sağlayan bir KDE uygulamasıdır. O nedenle, Kooka kullanabilmek için SANE paketi kurulu olmalıdır. Açıkça ve özlü kullanımı onun gelişmesine odaklıdır. Karakter tanıma ayrıca içinde var olan gocr adı verilen bir programla yapılır. Bu özelliği kullanmak için gocr'ı kurun. Karakter tanımasını tamamlandıktan sonra, tanınmış belge Kate adı verilen metin editörü ile sadece tek tıklama ile açılabilir.

Bölüm 2:

Uygulama Açıklamaları

Kooka Ana sayfası

Kooka Ana Sayfa.jpg


Konsola basitçe kooka yazarak başlatabilirsiniz. Eğer gerekli ise KDE masaüstüne, bir tarayıcı simgesi olan kısayol yaratın. Kooka'da ana sayfa üççerçeveden meydana gelir. Tepede, ikon ve menü panellerini görüyorsunuz. İhtiyacınıza göre pencerelerin boyutunu fareyi kullanarak büyütebilir yada küçültebilisiniz.

Gezinti penceresi Önizleme ve Galeri adı verilen iki sekmeden oluşur. Çalışma dizini pencerenin alt kısmında taranmış ögenin kaydedildiği dizinle birlikte gösterilir.

Pencerenin sol alt köşesinde, sizin tarayıcınıza bağlı ayarları yapın. Genellikle bu ayarlar çözünürlük, parlaklık, kontrast, tarayıcı modu (ör. renkli, siyah beyaz), gama değerleri hakkındadır.

Burada ilk ayarlarınızı yapın. Sonra önizleme ile dokumanın ön izlemesini yapın. Eğer üsteki sekme seçiliyse, orada sonuçları görebilirsiniz.

Son boyutlar için önizlemede çeşitli biçimleri seçin. Önizlemeden taramak istediğiniz alanı seçin. Bu tamamlandıktan sonra, Tara'ya tıklayın. Taramadan sonra hangi biçimde kaydetmek istediğinizi soracak.

Not

Eğer kaydetme biçiminin sorulmasını istemiyorum tıklarsanız, hafıza asistanı artık görünmeyecektir. İleride biçimi değiştirmek isterseniz, "Ayarlar/Kooka ayarları/Resim kaydet/Her zaman hafıza asistanını göster"i işaretlemelisiniz.

Son taramadan sonra büyük pencerede resim görünür.

Bölüm 3

Kısayol - İpucu

Resim ayarlarında, yazıcı simgesi dışındaki simge, menü paneline yerleşmiştir. Yazdır özelliği Dosya altında bulunabilir. Resim ayarlarındaki her menü ögesi aşağıda açıklanmıştır.

Resim->resimi grafik uygulamada aç (Ctrl+G)

Taranmış resimi doğrudan açması için bir grafik uygulaması girin. Tavsiye edilen uygulama GIMP'dir.

Resim->OCR resmi... (Ctrl+O) (resimi uygulamada imla hatası var)

Optik karakter tanıma penceresini açar (OCR). Eğer gocr kurduysanız, ayarlar/kooka programını yapılandır ocr kullanıcak ocr yazılımında gocr seçili olmalıdır. Bu ön görünümdeki resimde ve seçilmiş alanda karakter tanınmasını başlatır.

Resim->Seçimde OCR ... (Ctrl+C)

Karakter tanınması için bir pencere belircektir. Burada sadece son taramada seçili alanda karakter tanımlanması yapılacaktır.

Resim->Genişliğe göre ayarla (Ctrl+I)

Resimi ekranın genişliğine göre yeniden boyutlandırıp ekran genişliğine oturtur.

Resim->Yüksekliğe göre ayarla (Ctrl+H)

Resimi ekranın yüksekliğine göre yeniden boyutlandırıp ekranın yüksekliğine oturtur.

Resim->Orijinal Boyutlar (Ctrl+S)

Tekrar Orijinal tarama boyutuna dönüştürür.

Bir resimi taramak için başka yollarda vardır: resimin üzerine sag tıklamak. üç isimli ayarları tekrar belirle ve kendini genişletmeyi seç. Bu ayrıce ön izleme penceresinde yapılabilir.

resim->seçimden yarat (Ctrl+N)

eğer taranmış resimde sizin son belgede bulunmasını istediğinizden fazla alan içeriyorsa, bununla istediğiniz alanı seçip geri kalanı kesebilirsiniz. Bu alet GIMP kesme aletine benzer.

Resim/resimi yatay aynala (Ctrl+V)

Resimi yatay çevir

Resim/resimi dikey aynala (Ctrl+H)

Resimi dikey çevir

Resim/iki yönede aynala (Ctrl+B)

Resimi yatay ve dikey olarak çevirir

resim/saat yönününde çevir (Ctrl+R)

saat yönünde 90 derece çevir.

resim/saat yönünün tersine çevir (Ctrl+W)

resimi saat yönünün 90 derece tersine çevir.

resim/resimi 180 derce çevir (Ctrl+D) resimi 180 derece çevir.


Bölüm 4

Kayıt

Bir resimin kayıt olması kookada diğer yazılımlardan biraz farklıdır. galeri sekmesini tıklayarak küçük dosya gezginini açın.

Pencerenin alt kısmında çıkan ~/.kde/share/apps/ScanImages/ klasörüdür, görünen galerinin alt klasörüdür.

Burası bütün taranmış belgelerin ilk kayıt olduğu yerdir. Kooka yı ilk defa açtığınızda, sadece resim tara'yı göreceksiniz.

bu klasöre sağ tıklayarak alt klasörler yaratın. Seçilen klasör mavi olarak belirtilir, resimlerin ilk kayıt olduğu yerdir. Bu taramalar artan şekilde isimledirilir.( kscan_0001, kscan_0002 )

Bir resimi kalıcı olarak kayıt etmek için,ismine sol tıklayın. Sonra, yeni bir isim verin ve uygun bir uzantı verin taranırken seçtiğiniz resim biçimine uygun. Eğer farklı bir uzantı girerseniz, bir mesaj alırsınız " taradığınız biçime uygun değil." şimdilik yüzen dialog mümkün degil.

Eğer ~/.kde/share/apps/ScanImages/ de kaydetmek istemiyorsanız resimlerinizi tabi başka bir yere kaydedebilirsiniz. bunun için resmin ismine sağ tıklayın ve kaydeti seçin. burada istediğin yeri seçin. burada resimleri kapatın yada tamamiyle silin.

Diğer resimlere katmak için, Konquror'a sürükleyip bırakın. İstenilen resimlerin olduğu dizini konquerorla açın. Sonra kooka galerisine sürükle bırakla ekleye bilirsiniz.


Bölüm 5

Karakter Tanıma

Daha önceden bahsedildiği gibi gocr kurulu olmalıdır. Resim ön izlemeniz renkli veya grayscale ( gri tonları) olabilir.eğer saf siyah beyaz kagıdınız varsa sadece binary modda taraya bilirsiniz.


Kooka gocr.png


Şimdi ikon panelinin soldan 2. ikonuna tıklayın. resim için karakter tanımlanması..., veya resim menüsünden bunu seçin. ilk denemede görünen OCR penceresindeki ayarları değiştirmeyin. Bu genel ihtiyaçlar için en uygun ayarlardır. Şimdi OCR ı başlatı seç. Şimdi OCR sonuçlarını gösteren bir pencere göreceksiniz. kalite dökümana baglıdır.


Kooka gocr result.png


Bölüm 6

Kadro ve lisans

Uygulamanın telif hakkı 2001-2007 Klaas Freitag freitag@suse.de

Dokümanların telif hakkı 2002 Martin Sommer msommer@suse.de

Bu doküman GNU doküman lisansı altındadır.

Bu program GNU doküman lisansı altındadır.


Bölüm 7

Kurulum

Bu bölüm KDE projesinin bir parçasıdır. www.kde.org

Kooka kdegraphics paketi içinde kde ana ftp sitesinde bulunabilir ftp://ftp.kde.org/pub/kde/ adresinde bulunabilir.

Kookayı sisteminize kurmak veya derlemek için, kooka'nın ana dizininde şunları yazın

# ./configure
# make
# make install

Kooka autoconf ve automake kullanıldığından beridir bunu sorun etmenize gerek yok. eger problemler yaşıyorsanız bunu KDE mail listelerine bildiriniz.

Sayfayı Tercüme Eden

Çağatay Oltulu

Kaynak