"Openoffice.org Sunum Bölüm 1" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Debian Türkiye sitesinden

(Görevler Penceresi)
(Görevler Penceresi)
89. satır: 89. satır:
 
:: '''F11''''e basıp ana slayt sayfasında kullanılan biçimlerde ihtiyacını göre değişiklik yapmak için  Biçemler ve biçimlendirme penceresini açabilirsiniz. Bu istediğiniz zaman yapılabilir. Daha fazla bilgi için bölüm 2'ye bakın.   
 
:: '''F11''''e basıp ana slayt sayfasında kullanılan biçimlerde ihtiyacını göre değişiklik yapmak için  Biçemler ve biçimlendirme penceresini açabilirsiniz. Bu istediğiniz zaman yapılabilir. Daha fazla bilgi için bölüm 2'ye bakın.   
 
* '''Düzenler:''' Yirmi önceden kurulmuş düzenler paketi bulunmaktadır. Bunlardan istediğinizi seçebilirsiniz, olduğu gibi kullanabilir veya ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz. Günümüzde tasarlanmış düzenler hazırlamak mümkün değil.  
 
* '''Düzenler:''' Yirmi önceden kurulmuş düzenler paketi bulunmaktadır. Bunlardan istediğinizi seçebilirsiniz, olduğu gibi kullanabilir veya ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz. Günümüzde tasarlanmış düzenler hazırlamak mümkün değil.  
* '''Custom Animation:''' This section contains a variety of animation effects that can be applied at any time to selected elements of a slide.
+
* '''Özel Canlandırma:''' Bu bölümde seçilen çeşitli slayt ögelerine çeşitli canlandırma efektleri uygulanabilir. ekleyi seçğince karşınıza çıkan listeden seçip canlandırmaların ön izlemesini görebilirsiniz.
* '''Slide Transition:''' Fifty-six transitions are available, including No Transition. You can select the transition speed (slow, medium, fast). You can also choose between an automatic or manual transition, and for how long you want the selected slide to be shown (automatic transition only).
+
 
 +
[[Resim:Sunumogecanlan.png]]
 +
 
 +
* '''Slayt Geçişi:''' Elli altı geçiş mümkündür, geçiş yok'ta bulunmaktadır. Geçiş hızını seçebilirsiniz (yavaş, orta, hızlı). Belirli bir süre sonra otomatik ve tıklaması ile geçiş yapabilirsiniz.
 +
 
 +
[[Resim:Sunumgecis.png]]
  
 
==Kaynak==
 
==Kaynak==
 
* http://oooauthors.org/en/authors/userguide2/impress/published/0501IG-IntroducingImpress.odt Bu belgenin Tercümesidir.
 
* http://oooauthors.org/en/authors/userguide2/impress/published/0501IG-IntroducingImpress.odt Bu belgenin Tercümesidir.

22:11, 16 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Openoffice.org Sunum Rehberi


Bölüm 1: Sunum'a Giriş


Telif Hakkı

        Bu belgenin telif hakkı © 2005–2007 yazarlar kısmında listelenen yazarlara aittir. GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 veya daha sonrası, veya Creative Commons Attribution Lisansı, sürüm 3.0 veya daha sonrası altında yeniden düzenlebilir veya dağıtılabilir.

        Bu rehberdeki tüm ticari markalar sahiplerine aittir.


Yazarlar

  • Dan Lewis
  • Jean Hollis Weber
  • Peter Hillier-Brook
  • Gary Schnabl
  • Michele Zarri
  • Agnes Belzunce


Geri Bildirim

Bakımcı: Jean Hollis Weber

Belge Hakkındaki görüşlerinizi ve önerilerinizi lütfen şu adrese bildirin:

authors@user-faq.openoffice.org


Teşekkürler

        Tim Kampa, Charles Fannan, ve Dana Oliver, San Francisco Eyaleti Üniversitesi Teknik ve Profesyonel Yazım Programı ögrencilerine bu belgenin OpenOffice.org 1.1 sürümünün hazırlanmasındaki yardımları için teşekkür ederiz (telif hakkı Tim Kampa).         Dan Lewis ve Jean Hollis Weber bu bölümü OpenOffice.org 2.0 için tekrar yazmıştır ondan daha önce Linda Worthington tekrar yazmıştır.


Yayın Tarihi ve Yazılım Sürümü

8 Haziran 2007'de yayınlanmıştır.OpenOffice.org 2.2.1 temel alınmıştır.

Sunum (Impress) Nedir?

        Sunum(Impress) OpenOffice.org’un sunum (slayt gösterim) bileşenidir. Metin, numaralı ve işaretli listeler, tablolar, çeşitli grafik nesneler gibi birçok öge içeren slaytlar oluşturabilirsiniz. Sunum, Openoffice.org'in diğer bileşenlerini ortaklaşa kullanabilir, örneğin imla kontrolcüsü ve eş anlamlılar sözlüğü(thesaurus) ve ön paketlenmesi yapılmış metin tipleri, arkaplan tipleri, ve kullanışlı çevrimiçi yardım gibi bileşenleri kullanabilir.

        Bu bölümde Sunum (Impress) kullanıcı arayüzünü tanıtır ve Sunum sihirbazı ile nasıl basit bir sunum yapılabileceğini anlatmaktadır.

        Sunum ile basit slayt gösterimi dışında şeyler yapıcaksanız bu rehberin ileriki bölümlerinde programın bir çok özelliği hakkında bilgi bulunmaktadır.

Not:
Çizimler Openoffice.org draw(çizim) ile aynı şekilde yapılır. Draw(çizim) rehberinden nasıl çizim özelliklerini kullanabileceğiniz ögrenebilirsiniz.

Ana Sunum (Impress) penceresinin bölümleri

        Ana Sunum (Impress) penceresinin 3 bölümü vardır (Figür 1): Slayt penceresi, Çalışma alanı, Görev penceresi, sunum oluşturulurken çeşitli paneller gösterilebilir veya gizlenebilir.

Figür 1. Sunum ana penceresi
İpucu:
Slayt penceresi veya görev penceresini sag köşede X'e basarak kaldırabilirsiniz. Ayrıca bunu Görünüm > Slayt Penceresi veya Görünüm > Görev Penceresi'ni seçerek gizleyebilirsiniz.

Slayt Penceresi

        Slayt penceresi sunumuzu küçük resimler hainde içermektedir (Bölüm 9'da anlatıldı). Bu pencerede seçtiğiniz slayt, çalışma alanındaki yerini alır. Çalışma alanında slaytınızda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Sunumb1ff.png


        Slayt penceresinde bir veya daha fazla slayta çeşitli değişiklikler uygulanabilir:

  • İlk slayttan sonra istediğiniz yere yeni slaytlar ekleyebilirsiniz.
  • Eğer bir slaytı gizli olarak işaretlerseniz, o slayt gösterisinin bir parçası olarak gösterilmeyecektir.
  • Artık ihtiyacınız yoksa sunumdan bir slaytı silebilirsiniz.
  • Bir slaytı yeniden isimlendirme.
  • Bir slaytın içeriğini diğer bir slayta taşıyabilir veya kopyalayabilirsiniz. (sırayla kopyala ve yapıştır, yada kes ve yapıştır).


        Ayrıca şu işlemleride yapabilirsiniz, bunlar bu bölümde göreceğiniz gibi slaytlar panelini kullanmaktan daha etkilidir.

  • Seçilen slaytın ardından gelen slayta veya slaytlar grubuna geçişi değiştir.
  • Sunumdaki slaytların sırasını değiştirin.
  • Slayt tasarımını değiştirin. (Açılan bir pencere ile kendi tasarımınızı yükleye bilirsiniz) .
  • Anında bir slayt grubunun düzen tipini değiştirin. ( Bu görevler penceresinde düzenler kısmını değiştirerek bunu yapabilirsiniz).

Görevler Penceresi

Impressgorev.png

        Görev penceresinin dört bölümü vardır:

  • Ana slayt sayfaları: Burada sunumunuz için sayfa biçimi belirleyebilirsiniz. Sunumda (Impress) beş önceden paketlenmiş ana slayt sayfası vardır. Bunlardan birisi ön tanımlıdır, şuan öntanımlı olan boş olandır, geri kalanların arka planı vardır.
İpucu :
F11'e basıp ana slayt sayfasında kullanılan biçimlerde ihtiyacını göre değişiklik yapmak için Biçemler ve biçimlendirme penceresini açabilirsiniz. Bu istediğiniz zaman yapılabilir. Daha fazla bilgi için bölüm 2'ye bakın.
  • Düzenler: Yirmi önceden kurulmuş düzenler paketi bulunmaktadır. Bunlardan istediğinizi seçebilirsiniz, olduğu gibi kullanabilir veya ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz. Günümüzde tasarlanmış düzenler hazırlamak mümkün değil.
  • Özel Canlandırma: Bu bölümde seçilen çeşitli slayt ögelerine çeşitli canlandırma efektleri uygulanabilir. ekleyi seçğince karşınıza çıkan listeden seçip canlandırmaların ön izlemesini görebilirsiniz.

Sunumogecanlan.png

  • Slayt Geçişi: Elli altı geçiş mümkündür, geçiş yok'ta bulunmaktadır. Geçiş hızını seçebilirsiniz (yavaş, orta, hızlı). Belirli bir süre sonra otomatik ve tıklaması ile geçiş yapabilirsiniz.

Sunumgecis.png

Kaynak