"Programlama:İçindekiler" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Debian Türkiye sitesinden

(D dili)
(Anakart)
7. satır: 7. satır:
 
Bilgisayarı oluşturan bir çok ana parçası vardır.Bunlardan bazılarına aşağıda değinilmiştir.
 
Bilgisayarı oluşturan bir çok ana parçası vardır.Bunlardan bazılarına aşağıda değinilmiştir.
 
===Anakart===
 
===Anakart===
 +
Bilgisayarın bedeni diyebiliriz. Tüm elektronik bileşenleri yonca lavha üzerinde birbirine bağlayan bunları birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayan yarı iletken elektronik düzeniğin adıdır. Üzerinde bilgisayar işlemcisi, güney kuzey köprüleri, ses, ilkel görüntü kademesi, bios, bilgisayar saati, portlar, ram vb bileşenleri bulunduran levhadır.
  
 
===İşlemci===
 
===İşlemci===

02:30, 26 Ekim 2017 tarihindeki hâli

Programlama

Giriş

Programlama bilgisayara istediğimiz her hangi bir işler topluluğunu yapmasını sağlayacağımız komutlar topluluğunu belgelendirmeye programlama denir.Diğer bir ifade ile işlemci,ekran kartı,ses kartı,klavye, hard disk, eternet kartı gibi donanımları insanların anlayacağı ve faydalanacağı düzeye çekmek için yapılan çalışmalardır.Her iş farklılık arz eder yapısı gereği.Kimisi grafikle kimisi karakterlerle, kimisi ofis işleri , kimisi animasyon kimisi veri saklama gibi karakteristik özellikleri vardır .Buna göre de programlama işlevleri de branşlaşmıştır. Kimi programlama için grafik kartını çok kullanırken kimi ses kartını çok kullanır,kimiside işlemciyi çok kullanır,kimide hepsini çok kullanır.İşte burada az da olsa bilgisayarın yapısını biraz tanımak gerekiyor, işimize yön verebilmek için.
Not:Aşağıdaki konulara hakim olan arkadaşlarda ekleme yapabilirler.

Bilgisayar

Bilgisayarı oluşturan bir çok ana parçası vardır.Bunlardan bazılarına aşağıda değinilmiştir.

Anakart

Bilgisayarın bedeni diyebiliriz. Tüm elektronik bileşenleri yonca lavha üzerinde birbirine bağlayan bunları birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayan yarı iletken elektronik düzeniğin adıdır. Üzerinde bilgisayar işlemcisi, güney kuzey köprüleri, ses, ilkel görüntü kademesi, bios, bilgisayar saati, portlar, ram vb bileşenleri bulunduran levhadır.

İşlemci

G/Ç

Ram

Klavye

Ses Kartı

Grafik Kartı

Harddisk

Monitör

BİOS

İşletim Sistemleri

Linux

Unix

Mac

Windows

Mobil

Editörler

Derleyici

IDE

Yorumlayıcı

Algoritma

VeriTabanı

Filemaker

MySQL

PostgreSQL

Oracle

Sybase

MsSQL

Berkeley

Firebird

Ms access

Sqlite

Hangi Programlama Dilini Öğreneyim

Arayüz Geliştiriciler(GUI)

GTK+

Qt

Tkinter

WxWidgets

OpenGL

Programlama Dilleri

C Dili

Makine dilinin üzerine kurulan B dilinden esinlenerek yazılan dildir. Günümüzde kullanılan bir çok dil C dilinin uzağından yakının mutlaka geçmiştir. Eğer programlama dilini anlamak kendinizi geliştirmek istiyorsanız C dilinin en azından yazım kurallarını öğrenmek başka dillerin nasıl çalıştığını anlar, ezberleme yerine kavramaya başlarsınız. C dili ile hız, makinaya hakim olma, işletim sistemleri yazma, virüs programlarının motorları oluşturma, veri tabanlarınını oluşturma, şifreleme yapma gibi hep detay isteyen yazılımlarda işe yarar. Tabiki eksi olan yanları da var. Zor öğrenilir(5-6 yıl gibi), hafıza gibi işlemlerde göstericiler çok sık hata yapılır vb.

C++

C dilinin üzerine inşa edilmiş dildir. Doğru bir söylem değil ama Amarika da C++ öğreten kuruluşların hepsinde C dilinin ileri versiyonu diyorlar. C dilindeki eksikliklerden en önemlisi yapısal programlamaya uygun olmayışındaydı. Buda yazılan programlarda hafızada sıçramalar yapılmasını zorunlu kılardı. Bu da sağlıksız programların oluşmasına neden olurdu. Hafıza, yapısal programlama, nesneye yönelik programlara uygun olmayışından 95 C dili standartları kuruluşunun da kabul ettiği yeni gelişmiş bir dil ortaya çıktı. Bu dilin en yeni ve kullanışlı özelliklerinden biride sınıflama metodunu getirmiş olmasıdır. C dilinin öğrenmeden C++ öğrenmeniz tavsiye olunur. Neler yapılabilinir bu dille:aklınıza ne gelebiliyorsa o programları yazabilirsiniz. Bu dil GUI içinde çok elverişli kütüphaneleri de sunar. Qt, GTK+, Tkinder gibi tüm arayüz programlama sistemlerine tam uyumludur.(Türkçe kaynak sıkıntısı çekmezsiniz diğer diller gibi)Benim tavsiyem(QT dilidir)

C#

C++, C dillerinden esinlenerek Microsoft tarafından geliştirilmiş bir dildir. Modern gelişmiş bir dildir. İstediğiniz her şeyi yazabilirsiniz. Linux camiasındaki versiyonu mono projesidir.

Vala

Gnome geliştiricileri tarafından geliştirilmiş bir dildir. Tam olarak olgunlaşmış bir dil diyemem. Oluşturulmasının nedeni Microsoft tun C# diline alternatif oluşturmak için yazılmış bir dildir. C dilinin grafik yetersizliğini ve zorluğunu kırmak için yazılmıştır. Özellikle ubuntu işletim sistemi vala dili ile yazılmıştır diyebilirim. Vala gerçekden çok güzel bir dil ama türkçe kaynak neredeyse şimdilik hiç yok diyebilirim.

Java

Basic

D dili

C, C++, C# gibi dillerin açıklarını kapatmak için geliştirilmiş bir dildir. Ama sitesinde yapılan açıklamalar çok güzel ama yeterli ilgi nedense bulamamıştır. D dili için yeterli kaynak yok basit bir D dili forumu oluşturulmuş birde kaynak kitap yazılmıştır. Kanımca bu dil hakkında Türkiye de uzmanı yok dersem yalan söylememiş olurum.

Lips

Perl

Visual Basic

PHP

Python

Pascal

Ruby

HTML

İnternet sayfalarını hazırlama betik dilidir.Basit şablonları vardır. Yıllardır kendini geliştirerek en son hali olan HTML5 ulaştı. Yeni tarayıcıların hepsi desteklemektedir.

CSS

HTML ile yazılan basit sayfaların görüntülerini iyileştirmek için kullanılan betik dilidir. Gerçi (html,css,javascipt) tarzı dillere programlama dili demek pek de doğru bir mantık değildir.

Javascript

HTML ile yazılan internet sayfalarını durağanlıkdan kurtarıp kullanıcı ile bilgi alış verişi sağlamasını sağlayan betik diline denir. Java dili ile çoğu kez karıştırılır ama hiç bir alakası yoktur drsem yalan söylememiş olurum.

Yazılan programları paketleme

Nasıl açık kaynak kod yazılımcısı olunur?