"Wink" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Debian Türkiye sitesinden

(İpucları)
(Kaynaklar)
 
(Aynı kullanıcıdan bir ara revizyon gösterilmiyor)
72. satır: 72. satır:
  
 
==Yukarıdaki Kısmı Tercüme Edenler==
 
==Yukarıdaki Kısmı Tercüme Edenler==
Çağatay Oltulu
+
* Çağatay Oltulu
  
 
==Sunumun Hazırlanma İşlemi==
 
==Sunumun Hazırlanma İşlemi==
130. satır: 130. satır:
 
==Kaynaklar==
 
==Kaynaklar==
 
* [http://www.debugmode.com/wink/ Wink Projesi anasayfası]
 
* [http://www.debugmode.com/wink/ Wink Projesi anasayfası]
* Sunum Hazırlama Kısmının Kaynağını Lütfen belirtin
 

19:19, 1 Mayıs 2008 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Resim-1.png

Wink

Orijinal Adres: http://www.debugmode.com/wink/

Wink bir sunum ve rehber yapma yazılımıdır, birincil hedefi bir yazılımın nasıl kullanılacağının rehberini oluşturmaktır. Wink kullanarak ekran görüntüsü yakalayabilir, anlatım kutuları ekyebilir,fare imlecini kaydedebilir, düğmeler, başlıklar vs. oluşturabilirsiniz ve kullanıcılar için çok kulanışlı rehberler yapabilirsiniz.

uygulanışına bir örnek

http://www.pardus-linux.org/media/cagatay/zembelekkurulumu.swf

Kurulumu:

Synaptic'ten wink paketini aratıp kurabilirsiniz.

Özellikleri

Ücretsiz Yazılım: kişisel ve ticari kullanım için ücretsizdir. Ama tekrar Wink dağıtımı yapacaksanız, Wink yazarından izin almalısınız.

Çoklu işletim sistemi: Bütün windows ve Linux(sadece x86) sürümlerinde kullanılabilir.

Ses: Ses kaydederek daha iyi anlatımlı rehber yapın.

Girdi biçimleri: PC'den BMP/JPG/PNG/TIFF/GIF biçimlerinde ekran görüntüsü yakalamak.

Çıktı biçimleri: Macromedia Flash, sadece EXE, PDF, PostScript, HTML veya yukarıdaki herhangi bir resim biçimi. Web için flash veya html, PC kullanıcıları için EXE ve basılabilir rehber yapmak için PDF kullanın.

Çoklu Dil desteği: İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyaca, Hollandaca, İspanyolca, Sırpça, Japonca, Brezilya Portekizcesi ve basit ve geleneksel Çince.

Akıllı Yakalama Araçları: Klavye ve fare girişi temelli, PC'nizi kullanır gibi otomatikman ekran görüntüsü yakalar (Zamandan tasarruf ve profesyonel yakalama yapar).

Performans/Kalite: Çok sıkıştırılmış Flash sunumlar oluşturur ( az kbs, ticari yazılımlardan daha iyi sıkıştırma) web için kullanmak ideal.

Ekran Görüntüleri

Wink1.png

Ödülleri

Wink r snapfiles50.gif Wink softpedia award.png Wink freeware archive award.jpg

İpucları

  • pause tuşuna basınca bir kare kayıt ediyor, pause + shift tuşuna basınca sürekli seçtiğiniz alanın resimlerini çekiyor yani video tarzında görüntü yakalıyor sakın bu shift+pause video kayıtı yapmayın çıktı verirken çok kare olunca donuyor. zaten gerekte yok, çünkü tek klavyeden pauseye basarak bir sahnenin fotosunu çektiniz sonra bir şey seçtiniz programdan mesela ben başlık tipini seçtim pause ye basıyorum seçim anındaki ekran görünüyor, kelime işlemciden o zaman çıktı verirken resim gibi değilde flashtaki gibi farenin okunun oraya gidip seçim yaptığını canlandırıyor sanki ekran videosu çekmişsiniz gibi oluyor ama, bu yöntemle hazırladıınız rehber daha az yer kaplıyor.

    örneğin benim hazırladığım, openoffice kelime işlemcide nasıl içindekiler tablosu hazırlanır rehberim ilk denmem.
    http://www.freewebs.com/animatedhelp/deneme1.swf

    Bu örnekteki hatam çektiğim alanın yüksekliği fazla olmuş ekrana sığmıyor flash player otomatik ekrena oturttuğundan harflerin simetrisi bozuk olmuş. siz yapaken karenin boyu internet sörf yazılımlarının ekranına sığıyormu diye bir kontrol edin. --6630 16:11, 1 Mayıs 2008 (UTC)

Sıkça Sorulan Sorular

Kaynak: http://www.debugmode.com/userforums/viewtopic.php?t=3284

1. Neden sunumun internet gezgininde neden hatları karışık/bulanık ?

Bu eğer köprüyü dogrudan swf flash dosyasına bağladıysanız olur, internet gezgini görünen alana göre sunumu yeniden boyutlandıracaktır. Wink bir htm(l) dosyasını (sunumdaki şeylerin dogru boyutta olmasını sağlar.) swf flash dosyası ile çıktı verirken (render) oluşturur.

2. Neden Wink Flash dosyasının boyutları diger programlara aldığımda çok küçük?

Wink ön tanımlı flash dosyasının boyutunu küçültmek için yeni çıkmış bir sıkıştırma tekniği kullanır. Ne yazıkki bunun anlamı diğer programlar normal olarak dogru şekilde alamazlar/dönüştüremezler (swf dosyalarını yeniden boyutlandır seçeneğine sahip bazı programlar yapabilir . sürüm 2.0 ile wink artık proje ayarlarındakinden başka sıkıştırılmamış flash çıktısıda verebilir. Bu dosya öntanımlı çıktı biçiminden daha geniştir ve normal kullanım için tavsiye edilmemektedir ancak diğer yazılımlara dogru bir şekilde alınabilir.

3. Neden ses kalitesi wink'in içindeki seslere göre çıktı sunumda daha düşük?

Buradaki amaç ses kalitesi ve dosya sıkıştırma arasında kabul edilebilir bir denge sağlamak. Bu yeni sürüm winkte çıktı sunumunda ses kalitesi konrol edilebilecektir. ses kalitesini nasıl daha iyileştirebiliriz önerileri çin şu başlığı okuyun.

4. Neden bazen fare imleci bazen sunum çıktısı ekranı güncellenmesinden önce hareket ediyor?

Bu kare/ekran görüntüsü projede kayıp olduğunda meydana gelir çünkü ilk aşamada el ile veya girilen yakalanmış görüntüyle yakalanamıyor.

Eğer el ile Pause'ye basarak görüntü yakalıyorsanız, her fare işleminden/tıklamasından önce ve sonra ve " yakalamadan sonra" ilk yapılması gerekenekran her güncellendiğinde (ör. web sayfası tamamiyle yüklendiğinde) ve fare hareket ettirilmeden önce ekran görüntüsü alınmalıdır. bu dogru çıktılı sonuca neden olur.

Eğer otomatik girişli yakalama yapıyorsanız, sonuç normal olarak dogru olacaktır. Ancak bazı durumlarda fare tıklamasından sonra ekranda işlem gecikir ( ör. yavaş yüklenen web sayfaları) benzer hatalı davranışı görebilirsiniz. bu durumda ekran görüntüsü güncellendiğinde el ile pause tuşu ile ekran görüntüsü alabilirsiniz. Yada Başlık 2118de olduğu gibi betik kullanarak bu durumu aşabilirsiniz. Wink'İn ileri sürümlerinde yakalama daha gelişmiş olacak.

Zaten bu soruna sahip bir projeniz varsa, küçük bir düzenleme ile çöze bilirsiniz. Diyelimki kare 1 ve kare 2 'ye sahipsiniz ve kare 2 gösterilmeden fare imleci hareket ediyor. Bu durmu düzeltmek için kare 2'yi kopyalamalısınız ve yeni bir kare 1.5 olarak ikisinin arasına yapıştırmalısınız. ve sonra kare 1'den imleç objesini kopyalayın ve yeni 1.5 karesine yapıştırın. bu iki kopyala yapıştır işlemi çıktı sonucunu düzeltir. daha önceden kayıp olan başlangıç noktası bu ara kare ile belirlenmiş olur.

5. Neden sonuç swf dosyası bütün resimleri daha küçük ayarladığımda genelde daha büyük oluyor?

Bir projeyi küçülttüğünüzde, resimlerin temizliği/keskinliği kaybolur ve biraz bulanık olur. Wink sıkıştırması ekrandaki olduğu gibi yakalanan görüntüler temiz ve net olmadığı zaman, sıkıştırma iyi çalışmamaktadır. Çıktıdaki çözünürlüğü düşürmektense sadece o kadar alanı kayıt etmek en iyi yöntemdir ( büyük alanı kayıt edip, küçültmek değil).

Yukarıdaki Kısmı Tercüme Edenler

  • Çağatay Oltulu

Sunumun Hazırlanma İşlemi

Wink, masaüstü sunumlarınızı Flash dosyası (SWF) olarak hazırlamanızı sağlayan güzel bir programdır. Programı, kullandığınız dağıtımın paket depolarından kurabilirsiniz. Arzu ederseniz bu programı, http://www.debugmode.com/wink/download.php adresinden de indirebilirsiniz. Kurulum için, sitesinden indirdiğiniz tar.gz uzantılı dosyayı açtıktan sonra, konsol da ./installer.sh komutu ile home dizini içerisine kurulumu yapabilirsiniz. Program, kendi oluşturduğu wink dizini içine kuruluyor ve wink adlı çalıştırılabilir dosyaya tıkladığınız da programımız çalışıyor. Bu kurulumu root olarak yapmanıza gerek yoktur.

Sunum hazırlamak için veya video projemizi başlatmak için öncelikle "File" menüsünden "New" seçeneğini seçerek veya Araç çubuğundaki "New Project" butonunu tıklayıp yeni proje sihirbazını açarız.

Açılan sihirbazda ki seçeneklerden programımızın, sunum sırasında ekranda neleri çekmesi gerektiğini belirleriz. Örneğin "Screen" seçeneği tüm ekranımızı kayıt eder. "Window" seçeneği ise ekranda bizim belirleyeceğimiz bir pencereyi kayıt eder.

İstediğimiz kayıt boyutunu seçtikten sonra "Choose" butonunu tıklarız. Eğer window seçeneğini seçtiysek "choose" butonuna bastıktan sonra ekranda hangi pencereyi çekmesi gerektiğini belirleriz.

Resim-2.png

Sihirbazımızın "Frames/Second" kısmından programın ekrandaki kareleri hangi zamanlamaya göre çekmesini istediğimizi seçip tamam diyerek bir sonraki aşamaya geçeriz.

Resim-3.png

Daha sonra "Minimize To Tray" butonuna basıp programımızı çalıştırmaya hazır halde System Tray'a göndeririz.

Resim-4.png

Artık Programımız system tray'da kayıt yapmak için bizden komut beklemektedir.

System Tray'da çalışmayı bekleyen programımızın ikonuna sağ tıklayıp "Capture Now" seçeneğini seçersek, wink tek bir ekran görüntüsü alır. Alınan görüntüyü "Finish Capture" seçeneği ile görebiliriz.

Resim-5.png

"Start Timed Capture" seçeneğini seçtiğimiz anda masaüstümüzün video görüntüsünü almaya başlarız. Görüntü alma işimiz bittiğinde "Stop Timed Capture" ile işlemi sonlandırırız (Resim-5). Yaptığımız kaydı görmek için, System Tray'daki program simgesini çift tıklarız. Kaç kare çekim yapıldığını gösteren pencere açıldığında "Finish" butonuna basarız. Programımız kaydettiği görüntü kareleri ile birlikte açılacaktır.

Resim-6.jpg

Eğer bazı kareler üzerinde not yazmak istiyorsak, "Textbox" kutucuğunu işaretledikten sonra "Choose Callout" butonuna basarız veya Ctrl+L ile Choose Callout penceresini açarız. Açılan pencereden bir yazı balonu seçip, Textbox kutucuğunun yanındaki "al" sembolü ile görülen, yazı balonuna metin yazmayı aktif ederiz ve istediğimiz metni yazarız. Daha sonra yazı balonuna tıklayıp boyutunu ayarlarız. Yazı balonumuzun ekranda kalma süresini de "Stay in this frame for time" kutucuğuna girdiğimiz değer (Örn:3000) ile belirleriz ve süre bitiminde video devam eder.

Resim-7.jpg

Eğer beklemenin, biz istemediğimiz süre kalmasını istiyorsak "Next Button" kutucuğunu işaretleriz. Bu durumda gösterim sırasında beklemeye geçen görüntünün altında next yazan buton çıkar. Bu butona bastığımız anda video devam eder. Eğer "Next Button" kutucuğunu işaretini kaldırırsak verdiğimiz bekleme değerinin oluşturduğu süre bittiğinde kendisi gösterime devam eder.

Artık hazırladığımız sunumu flash dosyası olan swf olarak oluşturabiliriz. Bunun için Project menüsünden Settings'e tıklatıp, sunumumuzun adını ve kaydedileceği yeri belirlemek için "Browse" butonunu tıklayıp gerekli bilgileri girdikten sonra kaydet diyoruz. Bu arada "Frame Rate " değeri ile oynayarak, videomuzun sahne hızını, "Cursor Movement" ile de farenizin ekrandaki hareket etme hızını ayarlayabilirsiniz.

Resim-8.png

Ayrıca videomuzun veya sunumumuzun, çözünürlük değerlerini değiştirerek, videomuzun boyutunu küçültebiliriz. Bunun için yine "Project" menüsünden "Resize All Frames" seçeneğini tıklayıp 100 % değeri düşürerek video boyutunu küçültebiliriz.

Resim-9.png

Kayıt öncesi yapacağımız son işlem ise oluşturduğumuz flash videoya ses ekleme ve sunumu göstermek için html dosyası oluşturmadır (bu isteğe bağlıdır). Bu işlem için yine "File" menüsünden "Preferences" seçeneği ile eklemek istediğimiz ses dosyasını ekleriz. Ses dosyamızın wav uzantılı olması gerektiğini hatırlatalım. Pencereyi kapatmadan swf gösterimini yapacak html dosyamızın ismini ve kayıt yolunu belirtip onaylayıp penceremizi kapatıyoruz.

Resim-10.png

Tüm ayarlarımız tamamsa artık swf dosyamızı oluşturabiliriz. Filmi oluşturmak için "Project" menüsündeki "Render" seçeneğini veya araç çubuğundaki "Render" butonunu tıklamamız yeterlidir.

Resim-11.png

Artık flash sunumumuz internette yayınlanmak üzere hazırdır.Bu sunumu arzu ederseniz File menüsünden Html yani web sayfası olarak, isterseniz PDF dosyası olarak da oluşturabilirsiniz.

Kaynaklar